Vad är psykopati ?

 

 


Inledning


När jag började med arbetet var mitt mål att ta reda på följande frågor:

Vad är psykopati ?

Vem drabbas ?

Kan man behandla psykopati ? Och isåfall hur ?

Hur känner man igen en psykopat ?

Vad har psykopaten för beteenden och symptom ?


Varför just jag valde detta ämne är för att det är en sjukdom som intresserar mig personligen. Dessutom anser jag att ordet ”Psykopat” används friskt av media och samhället utan att kanske egentligen veta dess riktiga innebörd.


Mitt mål med arbetet var att göra det ganska enkelt, dvs hålla det på en lättläst nivå utan svåra ord och psykiatriska termer. Det som var svårast med ämnet, var att begränsa innehållet. Det finns såpass mycket information om just detta ämne. Att gå igenom allt och välja ut det jag själv ansåg vara mest väsentligt. Men samtidigt väldigt roligt och intressant eftersom jag själv intresserar mig inom detta område mycket. Själv så fick jag en mycket bredare kunskap inom just psykopati.

 


Vad är psykopati ?


Själva ordet psykopati kommer från grekiskans ”psyche” som betyder själ eller liv. ”Pathos” betyder lidande. Sjukdomen psykopati drabbar ca 1-2% av befolkningen. Störningen dominerar mer hos män än hos kvinnor. 3% av den manliga befolkningen lider av av psykopati. Hos den kvinnliga befolkningen drabbas mindre än 1% av den kvinnliga befolkningen. Men varför skulle den dominera mer hos män ? En teori är att, män som faller för en psykopatisk kvinna, luras, blir bedragna, lämnas känslomässigt trasig och ruinerade. Kvinnor blir sällan påkomna. Kanske för att våran kultur anser att det är omanligt att bli lurade av kvinnor. Därför är procentantalet lägre för kvinnor än män. På grund av detta så kanske vårat procenttal för psykopatiska kvinnor får ett mörkertal. Sen tror jag själv att män är mer våldsbenägna och diagnoseras med psykopati efter dom blivit dömda.


Psykopati är en personlighetsstörning som man anser är svår att diagnosera. Personer som lider av störningen vet själv inte om det, men anser sig själva sticka ut från den normala befolkningen. Psykopater anser sig som smartare än andra. Man har också brist eller helt saknad av viktiga sociala känslor, tex medkänsla och empati. Psykopater följer gärna inte samhällets regelsystem. Reglerna gäller enligt psykopaten för alla andra förutom psykopaten själv.


Psykopaten har väldigt egoistiska drag. Den har dock tid för andra, men då ska hans sällskap gärningar gynna hans egna intressen. Många förknippar psykopati med antisocial personlighetsstörning. Men dom är inte helt lika. Psykopaten kan vara trevlig och social, men sen sekunden senare kan han vända ryggen och begå våldsbrott. Psykopaten vet hur det sociala samspelet fungerar, och är mycket duktig på att spela detta spel. Därför kan det vara svårt att direkt förstå om personen har en psykopatisk störning. Psykopaten söker hela tiden spänning och är väldigt impulsiv. Han lever ut sina impulser utan att tänka på konsekvenser och är oftast väldigt oberäknelig.


Vad har psykopaten för beteenden och symptom ?


Studier visar att man kan i så tidigt ålder som förskoleåldern eller tonåren upptäcka psykopatiska drag. En del studier visar att det är uppväxten som spelar en stor faktor, andra studier visar att det är den genetiska faktorn som spelar in.


Psykopatens beteende är oftast mycket manupilativ och egoistisk. Som barn visar dom ett avvikande beteende. Dom har svårt att vara med i gruppaktiviteter, de är elaka mot vänner, mindre barn och djur. Det är också ganska vanligt att dom beblandas med kriminalitet i unga tonåren. Barn som har psykopatiska drag är oftast oberörda av bestraffningar och det är omöjligt att ändra just detta beteende. Ger man inte barnet deras veckopeng, så hittar barnet andra vägar att ordna pengar på, som tex att stjäla. Ger man barnet utgångsförbud så rymmer den helt enkelt. Barnet är mycket väl medveten om reglerna, de förstår också också betydelsen av dem. Men dom anser inte att reglerna gäller för dom själva. Detta kan leda till att föräldrarna ger upp, vilket också kan orsaka att psykopati beteende eskalerar.


Sjukdomen är inte alls förknippad med intelligens problem. Barnen har sällan problem med skolarbeten. Problem ligger mer i det sociala. Och det är där dom stöter på problemen.


Robert D. Hare beskriver psykopater som ”Mänskliga rovdjur som använder charm, manipulation, provokation och våld för att kontrollera andra och tillfredsställa sina egna själviska behov. Med en brist på samvete och medkänsla för andra, tar de kallblodigt vad de vill ha gör som de själv vill, och bryter mot sociala normer och förväntningar utan den minsta skymt av skuld eller ångerkänslor.


Finns det kännetecken på en psykopat ?


Det är svårt att diagnosera någon med psykopati. Många psykologer klarar inte av att ställa diagnosen på ett korrekt sätt. Psykopaten är så manipulativ och duperar ofta sin omgivning. Dvs förvirrar och miss leder. Därför kan inte lustan nedan användas för att ställa diagnos på sig själv eller någon annan. Men kan användas förstå vilka beteenden som tillsammans kännetecknar en psykopat. Enligt Robert D. Hare så kan en person som får mer än 30 poäng vara psykopat. Varje påstående som stämmer ger 2 poäng. Dom påståenden som är fel ger 0 poäng. Påståenden som stämma in lite ger 1 poäng. Man kan få 40 poäng som mest.


Kännetecken på en psykopat enligt Hares lista:


  1. Munvig och charmig

  2. Ständigt behov av spänning och nya impulser.

  3. Bristande ansvar för egna handlingar

  4. Mytomani, ljuger lätt och trovärdigt.

  5. Svekfull och manipulativ.

  6. Egocentrisk.

  7. Saknar helt ånger och skuld känslor.

  8. Empati störning (Dålig inlevelseförmåga)

  9. parasiterande livsstil dvs lever genom andra.

  10. Lössläppt och egoistiskt sexualliv.

  11. Bristande kontroll över beteendet, lätt att bli aggressiv.

  12. Tidiga beteende problem (Före 12 års ålder).

  13. Kortsiktigt agerande, bristande långsiktigt planering.

  14. Impulsivitet.

  15. Flackt känsloliv dvs inga märkbara skillnader hos personen.

  16. Frekventa äktenskap och samboförhållanden.

  17. Ansvarslöst föräldraskap.

  18. Ungdomskriminalitet (Före 15 års ålder).

  19. Nya kriminella handlingar under permission.

  20. Flera typer av lagbrott bland det följande tio: inbrott, rån, narkotika, olaga vapeninnehav, sexualbrott, grov oaktsamhet, bedrägeri, rymning från fångvårdsanstalt.


Vad är orsaken till psykopati ?


Det finns massiv med olika teorier. Men dom flesta tror idag att det beror på en hjärnskada eller att det beror på skador som orsakats under uppväxten genom en otrygg miljö. Den troligaste faktorn anses vara en medfödd hjärnskada. I dagens läge finns det ingen teknik att diagnosera den eventuella hjärnskada som skulle ligga bakom störningen. Det finns heller ingen behandlings metod för skadan.


Många psykologer som anser att beteende störningen beror på faktorer som påverkat under uppväxten har försökt olika typer av terapier för att ändra beteendet hos personer som lider av diagnosen. Men behandlingarna har ofta vart verkningslösa.


Hur behandlar man en psykopat ?


Vad man vet idag, så är psykopati obotligt. Man fokuserar mer på att lära människor som är drabbade av psykopati att kontrollera sig själva, så de inte skadar sig själva eller andra. En psykopat kan inte utveckla empati, men han kan lära sig att kontrollera sina manipulativa och egoistiska drag. Psykopater kan lära sig värdet av andras känslor och uppfattningar, vilket han måste ta hänsyn till för att hans eget liv ska kunna fungera på ett harmoniskt plan. Men det är fortfarande väldigt svårt med sjukdomen psykopati, eftersom personen själv inte kan inse att han själv är sjuk.

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Nice arbete Boooo :D Gjort ett jag med..rätt likt..har du tjuvat mitt i smyg? Hahaha

2008-11-03 @ 22:23:38
Postat av: Maniak

Haha tack :) Jaa, jag sprang hem till dig och tjuvade :D

2008-11-04 @ 07:55:04
URL: http://maniaks.blogg.se/
Postat av: psykopati.se

Speciellt det med mörkertal är väldigt sant!

Skriv mera. Upplysning behövs!

/Lasse Q

2010-02-28 @ 12:00:47
URL: http://psykopati.se
Postat av: Gordon

Forum finns om detta:

http://psykopati.egetforum.se/index.php

2010-04-09 @ 04:47:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0