I know what you did last summer...



God morgon mina kära läsare.

Jag hade tänkt inleda detta inlägg med hårt agg mot våran kära regering. Ni kanske inte kommer att tro på mig, men detta är hårdkokt fakta.

Det är nämligen så att regeringen har kommit på ännu ett helt vrickad påhitt. Det är ganska verklighetsfrämmande, men tyvär sant. Om ni inte tror på vad jag skriver, så kommer ni se för er själva i tidningarna. Kolla runt i mitten av maj i era tidningar, så kommer ni nog tro mig sen.

Så vad är regeringens nya påhitt då ?

Jo, påhittet är något som kallas datalagring. Så vad är datalagring ? Detta innebär att staten ska föra en loggbok över alla du pratat med. Vem, när, hur länge, över vilken sorts kommunikation, och varifrån.

Detta är ungefär som att du inte kunde skicka ett pappersbrev genom att lägga det på en postlåda, utan var tvungen att gå till Posten och legitimera dig för postmästaren, som sedan förde in brevet i en stor loggbok som Staten fick titta i.

Exakt så är blir det, fast med telefon, SMS och E-Mail. Notera också att varje e-mail ska registreras.

Man kunde väl ana detta när FRA fick tillgång. Och då handlade det om att staten skulle spionera på utlandet. Men med datalagring, så är det uttalade syftet att använda det mot dig, mot medborgarna.

Det är egentligen inte själva innehållet som ska lagras, utan mer data om kommunikationen i sig. Men med denna data är det tillräckligt för att tex bygga ett sociogram, altså kartlägga människors nätverk på ett otroligt integritetskränkande sätt.


Här är ett exempel på ett sociogram. När man ser detta, så inses det lätt varför det behövs ordentliga mängder automatiserad datakraft för att framställa det över huvud taget, och varför det därför inte spelar roll ifall anställda på FRA läser enskilda meddelanden för hand. Problemet ligger i kapaciteten hos automatiserad behandling.

I sociogramet ser man personens vänner på facebook som punkter på cirkelns omkrets. Det är i stort sett alla av betydelse personen har mött och träffat. Det sociogrammet visar vilka personen känner. Men det visar också vilka av dem som känner varandra. Med bara detta kan man kartlägga hela personens liv, personens bekantskapskretsar, och hur personen rör sig.

Som du kan läsa ovan, så lagras data om varifrån. Detta betyder att staten tvingar mobiloperatörerna att lagra position för mobiltelefon när samtal inleds och avslutas. Detta är att göra våra mobiler till statliga spårsändare.

Staten kommer altså lagra hur vi rör oss genom våra dagliga liv med hjälp av våra egna mobiltelefoner. Nu är det visserligen operatörerna som lagrar informationen i sig, men det är staten som kräver det och staten som vill ha informationen.

Detta är ett EU-direktiv som Thomas Bodström (S) drev igenom i EU under Göran Perssons regering. Självfallet skulle detta aldrig gå igenom i svenska riksdagen, så Bodström skickade runt detta i Bryssel. Så nu säger dom svenska politikerna " -vi måste " och skrapar med foten i marken lite maktlöst.

Så, istället för att våra politiker står upp för medborgares mest grundläggande rättigheter, så är dom ynkryggar och vill vara bästa eleven i EU-klassen.

Det är dax att säga nej till EU i det här fallet. Totalvägra ! Men det vill självfallet inte regeringen, istället vill dom gå längre än vad direktivet kräver och lagra mer information. Då är det svårt att försöka hålla sken av att man tycker det är en dålig idé att kränka medborgarna så här. Det går heller inte att skylla på Alliansen i detta läget, direktivet kom från den förra regeringen. Framlagt av de röda, genomförs av de blå.

Och ännu skrämmande är Bodströms avslutande ord i artikeln i SvD:

– Behöver vi förlänga det ytterligare [eller lagra mer] är det enkelt när lagen väl finns på plats, säger Bodström.


Släng en funderare kring detta


För övrigt så hatar jag världen lika mycket som innan, bara en gnutta mer nu.




Tack för mig...

Kommentarer
Postat av: Alisa

Hej, detta är adressen till min nya blogg:) som brukade hetta missalisa

2009-03-23 @ 23:32:30
URL: http://alisasblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0