Trött och Fobisk



Godag mina kära läsare.

Idag är jag en väldigt trött man. Så vad har jag gjort för att bli såhär trött som jag är idag ? Svaret blir kort och enkelt: Ingenting. Det är nog kanske just därför jag är trött. Jag har sovit nästan hela dagen idag, vilket oftast leder till att man bara blir tröttare.

Kvällen har ägnats åt att kolla på hockeyn. Jag tittade på Linköping - skellefteå matchen. Vilket var en sjukt bra match enligt mig. Det var mycket spänning, och machen pågick i hela 6 perioder. Men tillslut så vann Skellefteå. Så nu är Linköping utslagna och skellefteå är i semifinal, vilket var ganska otippat.

Eftersom jag inte har gjort så mycket idag och dessutom är ganska trött så känner jag att detta inlägg blir ganska kort och tråkigt. Så därför tänkte jag att jag skulle dela med mig av min arbete jag gjorde i psykologin. Jag skrev nämligen om fobier. Arbetet är ganska enkelt och grundligt skrivit. Jag valde att skriva om fobier pga att folk blandar ihop vanlig rädsla och fobier. Så om du är intresserad så kan du fortsätta läsa, så kanske du lär dig ett och annat och fobier.



Vad är en fobi ?


En fobi är när en rädsla är alldeles för stark och helt oproportionerlig till vad situationen kräver. Fast man vet att rädslan är ologisk så är man rädd och undviker dessa situationer så långt att rädslan blir ett handikapp. Det är inte onormalt att vara rädd för olika saker, men om rädslan är så stark att man inte vågar göra sånt som man egentligen vill, då har man en fobi.


Man kan vara rädd för tex spindlar och tycka att det är riktigt obehagliga att titta på. Men om man låter bli att åka till landet, sitta ute på sommaren för att man är för rädd att stöta på en spindel, då är man så rädd att rädslan påverkar livet på ett negativt sätt.


Vad finns det för olika fobier och vilken är vanligast ?


Fobier brukar delas upp i tre olika grupper: Specifika, sociala och agorafobi. I specifika fobier så ingår en mängd olika fobier, bland annat djur, blod, injektioner, mörker, instängdhet, flyg, höjder och åska. Man är rädd att möta det obehagliga eftersom man är säker på att man är så rädd att man aldrig kommer klara av situationen. Då gör man allt för att inte hamna i en sådan situation. Om man nu skulle göra det, så försöker man på olika sätt att fly därifrån.


En social fobi innebär att man är rädd för att väcka uppmärksamhet och på detta sätt göra bort sig. Man är rädd för att andra ska se en som bortgjord och värdelös. Att visa sig nervös genom att rodna, svettas, skaka eller säga något dumt med allt för svag röst. Detta leder till att man undviker en mängd olika saker som tex att äta eller fika tillsammans med andra, prata i grupp, betala i affärer eller att hålla föredrag. Mycket av detta är omöjligt att helt undvika. Man hittar istället på olika ”trick” för att stå ut. Det kan vara att alltid sitta närmast dörren, svara tyst och kortfattat på frågor, Sitta med vid matbordet och fika fikabordet men utan att äta eller dricka.


Agorafobi innebär att man är rädd för att vara på platser där man inte tror man kan få hjälp tillräckligt fort om man skulle börja må dåligt. Att må dåligt skulle innebära att få olika kroppsliga reaktioner som hjärtklappning, yrsel och smärtor. Vilket i sin tur innebär att man tror att man ska tappa kontrollen, bli tokig, svimma eller dö. För att slippa detta så undviker man sådana platser, kan man inte undvika platserna så tar man med någon som man känner sig trygg med.


Social fobi är den fobi man anser som vanligast. Man räknar med att 15% av alla människor lider av den i olika hög utsträckning. Specifika fobier lider ca 11% av och 4% av agorafobi.


Vad skiljer en fobi från en vanlig rädsla ?


Man kan vara rädd för olika saker utan att det blir ett handikapp. Men när rädslan blir så stark att man inte kan göra saker man egentligen vill, men inte vågar, då är det en fobi. Det kan vara saker man har klarat av tidigare eller sånt man inte vågar försöka sig på. Den största skillnaden mellan stark rädsla och fobi är alltså hur handikappad man blir av sin rädsla.


Hur får man en fobi ?


Den vanligaste orsaken är att man har varit med om något obehagligt och dragit slutsatsen att det är farligt. När man har bestämt sig för att det är farligt så börjar man undvika liknande situationer. Man kan ha blivit biten av en hund, någon har skrattat under ett föredrag eller att man blivit rädd när man fastnat i en hiss. Det är också troligt att vi skulle kunna utveckla vissa fobier när det gäller tex ormar, spindlar, instängdhet och höjder. Rent logiskt skulle vi kunna utveckla fobier för sådant som vi vet är farligt tex bilar och vapen. Men fobier funkar inte så. Fobier är inte logiska. Fobier kan även utvecklas genom att man sett någon annan vara rädd eller att man blivit varnad för något.



Varför får man fobier ?


Själva fobierna är helt ologiska, men därimot inte rädslan. Att vara rädd för att vissa faror är bra. Det gör att man kan skydda sig och kanske därmed överleva. Vi vet att det kan vara farligt att gå rakt ut i gatan när det kommer en bil. Därför väntar vi tills det inte kommer några bilar innan vi går över. Om inte vi människor skulle förstå sig på sådana situationer så skulle antagligen människan redan vara utrotad. Men om vi istället blir för rädda och ser för många faror i olika situationer så lurar vi oss själva och utvecklar en fobi. Dessa fobier stör livet och handikappar oss. Anledningen till att vi blir rädda för olika saker är att när vi blir skrämda första gången så ger vi oss instruktioner att det här är farligt och att man ska akta sig i framtiden. Detta leder till att man gång på gång undviker det obehagliga och gång på gång får bekräftelse att man inte klarar av situationen. Det gör att man blir mer och mer rädd, vilket innebär att man utvecklat en fobi.


Är fobierna samma hos män och kvinnor ?


Specifika fobier och agorafobier är vanligare hos kvinnor i vuxen ålder. Man tror att män och kvinnor lider i samma utsträckning av blodfobi och sociala fobier. Fobierna är ganska jämt fördelade mellan könen före elva års ålder, men att det efter det blir en skillnad. En förklaring kan vara att samhället lättare accepterar att flickor är rädda och skyddar dem mot farorna men pojkars rädslor inte accepteras på samma sätt. Pojkar blir mer uppmuntrade att utsätta sig för faror, vilket leder till att dom lär sig att hantera sin rädsla.


Går fobier att bota ?


Med kognitiv beteendeterapeutisk behandling är chanserna rätt stora att man kan bli helt frisk. Men man måste vara motiverad och verkligen vilja bli av med fobierna. Behandlingarna handlar om att möta sin ångest och göra något åt det. Detta gör att man genom att bryta tanke, känslor och beteendemönstret i de olika svåra situationerna. Behandlingen ser lätt ut, men det finns risker. Man kan antingen gå för fort fram eller för långsamt. Risken är då att problemen förvärras. Därför ska man behandlas av en utbildad psykoterapeut.


Hur botar man fobier ?


Man anser att behandlingsmetoden kognitiv beteendeterapi är den bästa. Behandlingen inriktas på hur man känner, tänker och beter sig i olika situationer, och hur man ska göra för att ändra på dessa beteenden. Man börjar med att kolla vilka situationer och aktiviteter man inte klarar av på grund av sin fobi och varför. Det är oftast rädslan man känner i och inför dessa situationer som gör att man tänker på vilken katastrof det kommer att bli. Vilket leder till att det blir omöjligt att ens pröva. Man utvecklar även olika beteenden för att klara av olika situationer som oftast gör att problemen förvärras. Det vanligaste är att man undviker dem för att slippa bli utsatt. Detta leder till att man inte får någon erfarenhet av att klara av situationen utan upplever det som misslyckande. I behandlingen går man ett steg i taget för att bryta den onda cirkeln för att märka att man lyckas. Det är viktigt att man inte utsätts för några överraskningar. Man träffar sin terapeut och får även hemuppgifter. Ibland tränar man på någon uppgift tillsammans med sin terapeut för att våga ta nya steg, men också för att terapeuten ska se hur man tänker och beter sig i situationen som man själv inte är medveten om. Behandlingen är ganska kort, mellan fem och tjugo behandlingstillfällen är normalt.


Går alla fobier att bota ?


I stort sätt så går alla fobier att bota. Men man måste vara motiverad och verkligen vilja bli av med sin fobi. Har man det så är chanserna stora att man klarar av att bli fri från sina fobier.






Fobilista


Achluofobi Rädsla för mörker

Acousticofobi Rädsla för höga ljud

Acrofobi Rädsla för höjder

Aeroacrofobi Rädsla för öppna och höga platser

Aeronausifobi Rädsla för att kräkas

Agorafobi Rädsla för öppna platser och folksamlingar

Agrizoofobi Rädsla för vilda djur

Aichmofobi Rädsla för sprutor och injektioner

Ailurofobi Rädsla för katter

Ancraofobi Rädsla för blåst

Apifobi Rädsla för bin

Arachnefobi Rädsla för spindlar

Arsonfobi Rädsla för eld

Astrafobi Rädsla för blixt och åska

Aviofobi Rädsla för att flyga

Basofobi Rädsla för att falla

Bathofobi Rädsla för djup och avgrunder

Batrachfobi Rädsla för ödlor

Bufonofobi Rädsla för paddor

Cataptrofobi Rädsla för speglar och att se sin egen spegelbild

Cynofobi Rädsla för hundar

Didaskaleinofobi Rädsla för att gå till skolan

Dorafobi Rädsla för skinn och uppstoppade djur

Dystychifobi Rädsla för olyckor

Ecclesiofobi Rädsla för kyrkor

Entomofobi Rädsla för insekter

Erythrofobi Rädsla för att rodna

Gephyrofobi Rädsla för att gå över en bro

Glossofobi Rädsla för att tala inför folk

Hemofobi Rädsla för blod

Herpetofobi Rädsla för ormar

Hippofobi Rädsla för hästar

Hydrofobi Rädsla för vatten

Ichthyfobi Rädsla för fiskar

Isoptherofobi Rädsla för myror och termiter

Klaustrofobi Rädsla för instängda utrymmen

Lalifobi Rädsla för att tala inför andra

Lilapsofobifobi Rädsla för stormar och tornados

Musofobi Rädsla för möss och råttor

Odontofobi Rädsla för tandvård

Pediculofobi Rädsla för löss

Phagofobi Rädsla för att svälja

Pyrofobi Rädsla för eld

Scolecifobi Rädsla för maskar

Scriptofobi Rädsla för att skriva när andra ser på

Sociofobi Rädsla för sociala situationer

Spheksofobi Rädsla för getingar

Tomofobi Rädsla för operationer

Xenofobi Rädsla för främlingar

Zoofobi Rädsla för djur


Kommentarer
Postat av: Hanna

Haha jag sa aldrig att du är Batman, pucko! Man kan väl bo i ett batman-hus utan att vara Batman, eller hur? Du kanske är inneboende hos honom :D

2009-03-17 @ 17:34:12
URL: http://enannandelavhanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0