Vem är normal?

 

 

 

Enligt statistiken är en procent av befolkningen schizofrena, sedan drabbas tre procent av olika sorters psykoser nån gång under livet. Sedan så finns det personer som inte visar tecken på någon psykos men som ändå kan ha vanföreställningar som endast inbegriper ett litet segment av verkligheten, ex: att ha för sig att man som liten varit utbytt på BB eller att man kommer från en annan planet. Sedan så förekommer det rätt ofta bland gamla människor med nedsatt hörsel att de upplever att folk smusslar med något runt om dem, de med nesatt syn kan föreställa sig saker näramre hallusinationsartat och allt detta på grund av att våra sinnen inte fugerar som de ska. Gamla människor kan på grund av sin glömska få för sig att folk går och gömmer saker för dem. Sedan så finns det personlighetsstörningar, sado-machohism, pedofili, borderline osv. Och så får vi inte glömma missbruksproblem av olika slag, alkoholism, tabletomani, narkomani, spelmani, köpmani, frosseri och annat. Och om man inberäknar alla deprimerade, tvångsneurotiker, ångestneurotiker och hysteriska människor så tror jag att jag har täckt jordens befolkning med alla dessa avvikelser som snarare verkar som "att det är normalt att inte vara normal". Freud själv sade att alla människor var mer eller mindre neurotiska.

 

Så om man räknar in alla dessa människor så skulle de nog utgöra en majoritet av befolkningen och man inser snart att normaliteten och det sunda förnuftet hänger på en subtil tråd. Dessutom kan man man säga att allt är relativt också. Alla människor har egna avikelser som i någons ögon inte skulle anses normalt. Alla människor har också vanföreställningar, men med finare ord kan det sägas vara illusioner eller villfarelser. Humor, förälskelse, ömkan är några exempel på subjektiva uppfattningar som alla kanske inte delar med en. Så vad är egentligen verklighet och allt som vi uppfattar runt om oss?

 

Alla människor tolkar världen utifrån egna subjektiva upplevelser. Vi associerar olika företeelser och saker dagligen i vår hjärna. Detta betyder att vi människor egentligen missförstår varandra hela tiden men tror att vi förstår varandra. Den bild och erfarenhet vi har i vårt huvud i olika situationer är inte densamma som en annan människa kanske tänker på. Enligt vissa filosofer är det till och med omöjligt att vi människor förstår varandra alls. För trots om våra bilder kan vara lika så finns det alltid detaljer i upplevelsen som skiljer. Och detaljerna kan vara våra tidigare erfarenheter. För en hund t.ex. väcker helt olika känslor från individ till individ. Beroende på om någon har blivit biten av en hund en gång medan någon annan kanske aldrig kommit i kontakt med en eller en tredje som haft en hund i hemmet. Det förklarar också hur vi med åren själva kan förstå samma saker som vi redan förstått innan men nu med en annan skärpa och omfattning. Ändå pratar vi människor med varandra dagligen och tror att vi förstår varandra. Även de minsta saker kan upplevas på olika sätt och därför kan vi säga att vi människor lever i skilda världar. Vi kan tyckas förstå att en annan människa har en annan uppfattning om hundar än vad vi har. Men hur förstår vi då detta? Betyder det att vi tagit del av den andra människans erfarenheter?

 

Människor ser olika saker som är kanske rätt ur just deras synvinkel. Ett bra exempel på detta är att en kirurg till exempel skulle vilja operera bort ett besvär, en internmedicinare skulle troligtvis medicinera och en psykolog skulle vilja behandla det psykologiskt.

 

Sen kan man vända på det och fråga sig hur olika vi människor egentligen är. Jung pratade om det kollektivt undermedvetna, vilket innebär att vi människor har samma symboler och urbilder. Är det ändå så att vi verkligen förstår varandra vi människor, att vi alla är på samma nivå? I så fall skulle det vara känslan och telepatin oss emellan som gjorde det möjligt, eller att vi alla är samma för att vi härstammar från samma universum.


Kommentarer
Postat av: Teresia

Hahaha

2009-01-27 @ 18:20:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0